implicat pentru munte

Proiecte în lucru

proiect

Refugiul scara

Munții Făgăraș sunt printre cei mai frumoși și căutați munți din România. Situați între Valea Oltului și Țara Bîrsei acești munți conțin 7 dintre cele 14 vârfuri mai înalte de 2500 m din țara noastră, incluzînd aici și pe cel mai înalt (vf. Moldoveanu – 2544m).

Parcurgerea crestei Făgărașului, lungă de aproximativ 70 de km, este o provocare pentru cei care practică turismul montan, motiv pentru care acest traseu este parcurs în fiecare an de sute de oameni.

Șaua Scara este situată la altitudinea de 2146 m, în apropiere de vf. Negoiu (al doilea cel mai înalt din țară). În anul 1990 acolo a fost montat un refugiu de 8 locuri, refugiu care a rezistat până în zilele noastre, însă, deși a fost reparat, starea lui nu este una dintre cele mai bune. În anul 2010 a fost construit un alt refugiu, mult mai încăpător (14 locuri) care a rezistat pînă în anul 2018 fiind distrus, cel mai probabil ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile. (mai multe despre istoria refugiilor Scara găsiți aici: https://refugiulscara.ro/istoric/)

În anul 2021, împreună cu Asociația Montană Carpați am pornit demersurile pentru construirea unui nou refugiu în zona Scara.

Noul refugiu va avea 14 locuri, o zonă de servit masa, un antreu, va fi dotat cu panouri solare pentru iluminare și energie electrică necesară încărcării telefoanelor, va avea sisteme de monitorizare a temperaturii, umidității, a prezenței oamenilor în zonă și posibil și de transmitere de imagini video live din exteriorul acestuia.

Refugiul va fi construit de Ergio Prod SRL și transportat în creasta muntelui cu ajutorul unui elicopter.

Principalul motiv pentru care construim acest refugiu este faptul că asigură posibilitatea de adăpostire în caz de necesitate. Adăpostirea în caz de vreme rea sau accidentări este vitală în anumite situații.

Cum te poți implica: inscrie-te la newsletter (link) și te anunțăm noi

Mai multe detalii despre proiectul construirii refugiului Scara găsiți aici: https://refugiulscara.ro/

proiect

Refugiul Vistea

Aflat la altitudinea de 2310 m Viștea Mare este refugiul situat la cea mai mare altitudine din țară deschis accesului iubitorilor de munte.

Refugiul se află situat foarte aproape de Portița Viștei sub vârfurile Viștea Mare și Moldoveanu, chiar lângă poteca de creastă.

În afară de turiștii care parcurg integral traseul de creastă, refugiul este util și pentru cei care au ca obiectiv atingerea vârfului Moldoveanu (2544m) venind dinspre sud pe Valea Rea.

Construit din cărămidă în anul 1989 și apoi renovat în 2004 și 2009, refugiul este dotat cu două rânduri de priciuri care pot adăposti 12 persoane în condiții de bivuac.

Perioada lungă trecută de la ultima revonare, combinată cu condițiile meteo nefavorabile din golul alpin face ca la momentul de față să fie necesare mai multe lucrări de reparare a acestuia.

Este necesar să refacem stratul izolator, să îl întărim cu plasă și să îl vopsim, să înlocuim geamurile lipsă, să vopsim ușa de acces să curățăm mucegaiul din interior, să vopsim pereții și tavanul și să identificăm o soluție pentru prevenirea formării mucegaiului.

Cum te poți implica: inscrie-te la newsletter (link) și te anunțăm noi